November Aid Project – Slutrapport/ Redovisning

November AId Project som initierades i Komciwans regi i oktober 2014 med ett stödevent och insamlingskampanj för flyktingar från den kurdiska staden Kobani kan stolt presentera sitt slutrapport. Tack alla som bidragit och framförallt tack eldsjälarna Rojda, Seyran och Dilan för er beslutsamhet.

Vi vet att det har dröjt lite men här kommer en sammanfattning om hela resan samt en liten redovisning på vad bidragen gått åt.

Vi åkte till Suruc på onsdagen den 12e Nov och besökte då en flyktingförläggning. De första dagarna gick ganska mycket ut på att skapa kontakter, åka runt på både flyktingförläggningar och till byar för att få en översikt av situationen och ta reda på vad människor var i störst behov utav.

Flyktingförläggningarna vi besökte var överfulla och vi fick höra många berättelser om hur hjälpen som skickades dit inte alltid tilldelades människorna på lägren. Bland annat så fick vi höra att det fanns lager fulla med kläder och andra nödvändiga artiklar som försvann. Vi fick även höra många historier om hur familjer blev utslängda från förläggningarna över småsaker och vi träffade även och pratade med några av dessa för att se om vi kunde hjälpa dem.

Människorna på förläggningarna hade det tufft, men när vi åkte vidare och besökte byarna så upplevde vi att de som bodde där var i en svårare situation. Det som mötte oss i byarna var ett enda stort elände, människorna levde i iskalla lerhus utan varken fönster eller dörrar och vissa bodde även i tält. Familjerna som vi träffade var stora, ofta mellan 7-15 personer och trängdes på väldigt små ytor. En del bodde i lador och sov tillsammans med djuren bland djurspillning.

När vi ställde frågan: ” Vad är ni i störst behov utav?” fick vi svaret: ”Allt”, vilket vi också förstod när vi kom dit. De sov på tunna mattor på betongen, nästan alla barn vi träffade hostade vilket inte var konstigt då de flesta inte hade skor eller ordentliga kläder på sig. Många hade även infekterade sår i ansiktet pga. damm och smuts. Mat var ett akut behov och var det första alla nämnde att de behövde, därför prioriterade vi att inhandla det först. Vi lade ut 6600 TL på mat vilket motsvarar ca 22.000 svenska kr. Vi gjorde matpaket till 50 stora familjer som innehöll 12 olika varor; socker, te, salt, makaroner, oliver, bönor, bulgur, ris, linser, matolja, tomatpuré och mjöl. Detta delade vi ut i 4 olika byar vid gränsen, byarna Zehwan, Bethê, Sehis och Qabci.

Efter detta fokuserade vi på kläder och skor. Vi inhandlade 150 par skor till barn och ungdomar samt underkläder, strumpor, byxor, tröjor, vinterjackor, linnen, t-shirts, tights/långkalsonger och bebiskläder. Skorna gick på 2500 TL och kläderna på 5331 TL. Vi inhandlade även hygienprodukter så som bindor, tvål, bebispuder och vaselin för 176 TL. Dessa nödvändigheter delades ut till samma byar som där vi delade ut maten samt ytterligare några familjer.

Ekonomisk kalkyl:

Totalt ca 56.200 insamlad medel.

Inköpta artiklar: Skor – 2500 TL , Mat – 6600 TL, Kläder – 5331 TL, Hygienartiklar – 176 TL.

TOTALT I TURKISKA LIRA: 14607 TL, I SVENSKA KRONOR ca. 48.300

Resterande summa dvs. 7900 kr spenderades på att hyra minivan i två veckor, bensin, avgifter för uttag ur bankomat samt andra extra tillkomna avgifter. Flygbiljetter och kost och logi för alla tre projektansvarig under resan bekostades privat av dem själva.

bild 1  bild 3

bild 2

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*