Barngala i Turkiet

Skengalan för världens barn 23 april-2010 i Turkiet – egentligen en hyllningsgala för Ataturk.

Turkiet arrangerar årligen en gala för världens barn vari barn från hela världens bjuds in för att uppträda med egen musik och dans med nationella dräkter. Turkiet har utnämnt 23 april som internationella dagen för världens barn och söker lobba för att få det accepterat av andra länder. Vad är då hålhaken? Vad är det som den turkiska staten döljer? Jo, här kommer det, den 23 april 1923 är dagen då Mustafa Kemal Ataturk konstituerade republiken Turkiet med honnörsorden “Ett språk, ett folk, en religion, en flagga och en ledare” som ända fram till idag baserat sig på förnekelsen om existensen av andra folk, språk, religioner och andra kulturer än det turkiska inom republikens gränsen. Det fascistiska synen däri turkheten är högre i rang än andra folk glorifieras och präntas ut som något vackert och barnvänligt. Trots det uppträdde fredagen 23 april, barn runtom i världen på scenen i Izmir, Turkiet med den turkiska landsfadern och turkfaschistiska förebilden Mustefa Kemal Ataturk med en stor avbild mitt på scenen.

Kurdistans barn- och ungdomsförbund, Komciwans ena språkrör i Europa, Serdar Altay, säger i ett pressmeddelande: “Turkiet som vill bli en fullfärdig medlem av europeiska Unionen, har inte fullt ut skrivit på Internationella barnkonventionen; Framförallt är man emot paragrafen om att alla barn har rätt till utbildning på sitt modersmål. Innan lektionerna börjar i Turkiet måste alla elever ställa sig till rätta och uttala; `Jag är turk, jag är korrekt, jag är duktig´ vilket avslutas med: ´jag offrar min existens för turkhetens existens.´

Under årets upplaga av den återkommande galan för världens barn, kunde också barn från Irak uppträda. Dock var det inte de arabiska och kurdiska barnen som fick representera sitt folk och land, det var turkmenska barn som uppträde i rödvita dräkter (turkiska flaggans färger) och med turkmenska danser till turkiskt musik.

Innan uppträdandet för barnen från Montenegro, intervjuar programledaren barnen från Kirgistan givetvis på turkiska däri barnen svarar med Kirgisiskt brytning. Programledaren avrundar med att i Kirgistian har man tagit tillvara på Ataturks honnörsord för barn om att det “I världens inte finns finare än ett leende från ett barn”.

Varför upphöjs Ataturk ord under en skengala för hur fina barn är? Frågan jag ställer mig är varför ingjuts inte de orden i förnuftet hos de soldater och poliser som bryter armen på en 12 årig kurdisk pojke framför kameran under Newrozfirande 2008? Varför har Turkiet inte skrivit under barnkonventionen med Ataturks ord som ledstjärna? Varför poängtera något under en skengala i Tv men inte efterfölja det i verklighet?

Turkiska ockupationen av Norra Cypern glorificieras givetvis också genom att intervjua en liten söt kille som representerade Cypern barndansgrupp. En söt ung pojke som är utklädd i turkiska nationaldräkt som fick svara att han älskar Turkiet och sover över hos sina släkt i Izmir för att också nyttjas i syfte att visa upp Turkiets och norra Cyperns nära och goda relationer.

Barnen från Kosova uppträde givetvis inte med slaviska ringdanser, utan med turkisk sång och musik och även dem kunde kommunicera på turkiska med programledaren!

Alla ära för arrangemanget, men svårare än att skriva under internationella barnkonventionen och efterfölja det i realiteten är det faktiskt inte. Dock är Turkiet ännu idag inte beredd att offra den Kemalistiska fascistiska förnekelsepolitiken mot enkla och grundläggande mänskliga rättigheter. Fram till dess är det ytterst osmakligt att använda barns fina leenden i den turkiska statspropagandan.

/Sukrî Demir

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*