Newrozfirande i Blå Hallen (Bilder & Video)

Newrozfirandet i Sverige för Kurdistanier höjde sig ett rejält snäpp i år då arrangören, Kurdiska Riksförbundet hade förlagt firandet i Sveriges finaste rum – Blå hallen. Hallen är en ärofull sal känt långt utanför Sveriges gränser genom den årliga Nobelbanketten men denna gång hörde vi tonerna från Dahol & Zirnaimage image image

Komciwan och dess dansgrupp som många gånger tidigare tagit täten som kurdisk kulturambassadör i Sverige erbjöd för första gången kurdisk folkdanskoreografi i Blå hallen.
Vimlet av stolta besökare och gäster var uppenbar under kvällen på denna ärofulla högtidskväll. Ända fram till efter midnatt kunde eventets gäster dansa till toner och sånger från Chopi, Ciwan Haco, systrarna Shahin, Lilla Namo och tvillingbröderna Bahoz och Baran. image

 

 

 

 

 

image

 

 

 

 

 

image

image

 

 

 

 

 

image

 

På Komciwan är vi oerhört stolta över att kunna erbjuda kurdisk kulturbildning och forma barn och ungdomar att lära sig samt uppskatta det vackra i den kurdiska kulturen. Med den kulturella bagaget sedermera bli goda ansvarstagande och engagerade samhällsmedborgare i Sverige, vårt nya land.

image
image image

Resultet av den mångåriga insats och aktivitet som Komciwan bedrivit upplevdes på flera sätt under kvällen då bidraget till årets Newrozupplaga var mångsidigt. Utöver den fantastiskt upskattade dansshowen, resultatet av 12 dansare och tränarens intensivträning senaste månaderna, så var 2 av konferenciärerna Jînda Îsî och Heja Mardîn Baban, vår tidigare ordförande respektive styrelseledamot. Dessutom var vår organisatör Sukrî Demir medlem i arbetsgruppen som planerade och genomförde Newrozeventet med bravur.

Våra medlemmar agerade också gästvärdar under kvällen. Utöver vårt eget inslag med folkdans var kvällens höjdpunkter:

1 – De många hundra besökare som stolta vimlade i Blå hallen och smyckade hallen med glansen av kurdiska traditionella kläder.
image image image image2 – Att politiska partier visade stort intresse för eventet där både ministrar, partiledare och kommunalråd besökte och visade sitt stöd för firandet. Alla hade väl förberedda och personliga tal. Det uppskattades av den kurdiska publiken!
image3 – Att Kurdiska Regionala Regeringens representant till Sverige, kek Soresh Rahim även sent på kvällen var kvar och kunde ses gunga och dansa tillsammans med sina landsmän.
image4 – När Liberalernas Fredrik Malm steppade upp det politiska talkonsten genom att låta Blå hallens väggar lyssna till hans överraskande kurdiska sångstämma – sjungandes ett stycke av Ciwan Hacos ‘Diyarbekir’ från talarstolen – ja då upphörde inte publikens ovationer och applåder.

Summa summarum, ett Newrozfirande långt över vad Sverigekurder är vana vid med inslag av mycket glädje och värme! Tack till Kurdiska Riksförbundet.

Newroza We pîroz be/ Gott Nytt Newroz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*